答案与详解

PART Ⅰ WRITING SECTION A COMPOSITION?

THE IMPORTANCE OF KEEPING A GOOD MOOD

People in modern society live under a lot of pressure. I see three kinds of pressure working on people today: pressure from education, family and career. It is easy to blame the school for charging too much money, the family members for the heavy burden, the society for the fierce competition. I think people should relax. It is important for them to keep a good mood under whatever circumstances.?

Long gone are the days when people lived their life with a certain relaxation, sampling a wide variety of activities-film, music, art, poetry. But now, a lot of people suffer from a lot of pressure. They can't communicate well with co-workers and family members, and have unbalanced, one-dimensional lives. Some people complain of symptoms of stress, for instance, loss of appetite, a complete sense of exhaustion, insomnia and low morale. Thus have destructive effect on their health. People tend to lose temper easily, and this may interfere personal relationship. What's more, a high rate of suicide may warn people of their emotional well-being.?

To be a healthy person physically and psychologically, one should keep a good mood, according to some psychology experts. Those little things may seem relatively insignificant-reading mystery novels, playing volleyball, spending time with family and friends, maintaining your emotional well-being, getting plenty of rest, going fishing. They can help you keep a good mood.??

SECTION B NOTE-WRITING?

    Oct. 18, 2003?

Dear Clare,

Thank you for inviting me to your house-warming party this weekend. But I'm afraid I couldn't go there, because I have an important business appointment on that day. I saw some pictures of your new house, which is so cozy and comfortable. I sincerely hope that you have a good day.?


Yours,?
Gou Ming??

PART III LISTENING COMPREHENSION SECTION A STATEMENT?

1. 答案:D?

【问句译文】 关于听者哪一句是不对的??
【试题分析】 本题为细节题。?
【详细解答】 只要听懂了这句话"Don't work too hard, and do watch your drinking and smoking", 由此可以判断听者工作辛苦,既抽烟又喝酒。故选项D为正确答案。?

2. 答案:C?

【问句译文】 当讲话者听到这个消息,他感觉如何??
【试题分析】 本题为细节题。?
【详细解答】 只要听懂了关键词 "We were taken aback...", 意为"吃惊",这与选项C的意思一致。

3. 答案:C?

【问句译文】 下一班长途汽车什么时候离站??
【试题分析】 本题为计算题。?
【详细解答】 本题的关键词是 "It's 9:15.", "...wait for 5 minutes..." 意为现在9:15,下一班车等5分钟。由此可以判断下一班长途汽车9:20离站。?

4. 答案:B?

【问句译文】 讲话者认为简可能会??
【试题分析】 本题为细节题。?
【详细解答】 这句话的关键词是"but not washed-up...", 其中"washed up" 意为"不再有希望的,没有发展前途的",前面还有一句话 "No one knows what she might be doing now..."由此可以判断讲话者谈论简的事业还是有希望的。故B为正确答案。

5. 答案:C?

【问句译文】 这句话是什么意思??
【试题分析】 本题为细节题。?
【详细解答】 只要听清 "I'm only too pleased to help you," 就得出选项C为正确答案。 ?

6. 答案:B?

【问句译文】 这句话隐含了什么意思??
【试题分析】 本题为推理题。?
【详细解答】 本题的关键句 "with patched jackets and faded jeans that average people would save for mowing the lawn in his garden...". 字里行间隐藏的信息说明他的穿着不合适,故B为正确答案。 ?

7. 答案:B?

【问句译文】 讲话者是什么意思??
【试题分析】 本题为细节题。?
【详细解答】 本题的关键句 "This is the last place in the world I would expect to find you." 由此可以判断讲话者没想到会在这儿找到他。 ?

SECTION B CONVERSATION?

8. 答案:C?

【问句译文】 两位说话者之间是什么关系??
【试题分析】 本题为细节题。?
【详细解答】 录音中女士抱怨腿发硬,男士说 "...side effect from the drugs I put you on." 意为可能是我给你开的药的副作用。可见两人是医生-病人关系。故选项C为正确答案。?

9. 答案:A?

【问句译文】 男士认为他的写作如何??
【试题分析】 本题为细节题。?
【详细解答】 本题的关键词是 "difficult",男士说 "rest of it would be difficult to write" 意为余下的部分不好写,故选项A为正确答案。?

10. 答案:D?

【问句译文】 我们可以从对话中知道什么??
【试题分析】 本题为细节题。?
【详细解答】 本题的关键句是 "Cold is not serious enough for a visit a doctor." 意为感冒不至于如此严重,而要去看医生。故选项D为正确答案。?

11. 答案:A?

【问句译文】 男士以前假定什么??
【试题分析】 本题为细节题。?
【详细解答】 本题的关键句是 "so you did go to that bookstore." 意为你确实去了书店。
故推测男士在此以前认为女士会去书店。故选项A为正确答案。 ?

12. 答案:A?

【问句译文】 关于这次航班,我们知道什么??
【试题分析】 本题为细节题。?
【详细解答】 本题的关键词是 "leave a little later" 由此断定,航班将有短期延误。故选项A为正确答案。 ?

13. 答案:C?

【问句译文】 男士对琳达的评价如何??
【试题分析】 本题为推理题。?
【详细解答】 本题的关键句是"She doesn't hold any grudges","forget"。 意为"她没有怀恨在心";"忘记了"。由此可见,选项C"她是宽容的"为正确答案。"forgetful"意为健忘的;"considerate"意为体贴的,关心的;"careless"意为粗心的。?

14. 答案:A?

【问句译文】 女士是什么意思??
【试题分析】 本题为语气判断题。?
【详细解答】 男士说下学期他要用心读书,女士回答"I'll see you in the library then",从女士的语气判断,她不相信男士能够做到。?

15. 答案:A?

【问句译文】 男士认为女士的服饰选择如何??
【试题分析】 本题为细节题?
【详细解答】 本句关键句是"looks terrific on you", 意为女士的穿着很漂亮。 ?

16. 答案:B?

【问句译文】 为什么山姆拒绝了这份工作??
【试题分析】 本题为细节题。?
【详细解答】 本题的关键句是"to make ends meet"表明收支相抵,由此推断山姆拒绝这份工作是因为薪水不够高。
?
17. 答案:C?

【问句译文】 男士的语气如何??
【试题分析】 本题为推理题。?
【详细解答】 录音中女士说印刷商的速度太慢,今年不可能完成任务。男士说恐怕四年才行。本题的关键句是 "it is supposed to be good for four." 由此断定男士是持幽默的语气