背熟:Resisting the hypnotizing effect of television, I sat in my room for a few evenings with my eyes glued to a book.
the temptation to do

slip back into our bad old ways / I was back to where I had started from / got back to my old bad habit
dozing off: half sleep
I soon got back to my old bad habit of nodding.
a book entitled: a book which is entitled

We must be true in word and resolute in deed.

L50-08  end  10’32”

L50-09  begin  12’38”

【Vocabulary】P230
Explain the meanings of the following words and phrases as they are used in the passage: mentally(l.1); formidable(l.2); recure year in year out(l.3); beyond attainment(l.8); inveterate(l.8); frustration(l.9); carrying out(l.14)
mentally: 本质上,内心里  at heart; in the mind
formidable: causing fear
recur year in year out: occur again, appear year after year
beyond attainment: can not be attained / accomplished / achieved
inveterate: deep rooted
frustration: disappointment in one’s mind or the feeling that you get from your failure.
carrying out: putting into practice

【Multiple choice questions】 P231
Comprehension
1  In makeing his New Year resolutions, the writer _____ .
a. decided against choosing any of his old favourites
b. did not tell his family of them in case they announced them in public
c. was careful to choose two which he thought were within his scope
d. underestimated the time it would take him to get up in the mornings
within his scope
Eg: I choose the job which I think is within my scope. 我选择了这项工作,我认为是我力所能及的。

2  The family realized what one of his resolutions was when they _____ .
a. noticed how tired he looked when he came to breakfast
b. heard him jumping about on the carpet in the living room
c. came down earlier than usual and saw him doing his exercises
d. saw him reading instead of looking at television

3  The writer’s efforts to read more have so failed because _____ .
a. he is not able to read quickly enough in the time he has available
b. he enjoys watching television more than he does reading
c. his room is too cold for comfort and he misses his family
d. he has not been able to resist the hypnotic effects of television
one’s effort to do sth. 干什么所做出的努力

Structure
4  Past experiences has taught us that we _____ certain accomplishments. (ll.7-8)
a. never attain    b. would never attain    c. are never attaining    d. will never attain

5 ---- we look even more foolish than we _____ when we slip back into our old ways. (ll.11-12)
a. would    b. should    c. need    d. ought

6  I jumped about on the carpet and _____ uncomfortable positions that I sat down exhausted. (ll.20-21)
a. so twisted me into    b. so twisted myself into
c. twisted myself into such    d. twisted me into such

7  I argued that _____ less time exhausting myself, I would ... (ll.25-26)
a. to spend    b. by spending    c. my spending    d. to have spent
Eg: I will learn English well by working hard every day.

L50-09  end  (55-01) 12’38”

L50-10  begin  5’37”

Vocabulary
8  This year I attempted to keep my resolutions _____ . (l.12)
a. private    b. personal    c. intimate    d. solitary
private 强调私人所有的
personal 个人的
solitary 宁静的,孤独的
He is leading a solitary life. 他过着孤独的生活。
intimate 亲密的

9 _____ , I managed to creep down into the living room ...(l.19)
a. Meanwhile    b. Little by little    c. Just the same    d. By all means
meanwhile==at the same time
little by little == step by step
by all means: 通过各种方式
just the same==in spite of this == still

10  The whole family _____ to watch the performance. (ll.21-22)
a. gathered round    b. marched by    c. flocked in    d. joined in
gather around 聚集在......周围
march by 行军而过
flocked in
join in 参加

11  My enthusiasm for my new resolutions soon _____ . (ll.23-24)
a. faded    b. evaporated    c. ran out    d. fell out
fade 褪色,凋零
Eg: The flower has already began to fade.
The color of the dress faded.
run out 用完,用光
Eg: We run out of petrol. 我们把汽油用完了。
evaporate: 蒸发,消失,渐渐地化为乌有

12  I soon _____ into my old habit of dozing off ... (ll.29-30)
a. returned    b. slipped back    c. went back    d. took again
本小节的重点是:
1,2,3 题的题干和答案的基本结构; 结构题中5、7 11题的基本含义。

【Key to Multiple choice questions】
1. C   2. A   3. D   4. D   5. B   6. C   7. B   8. A   10. C   10. C   11 B   12. B

L50-10  5’37”  Lesson50B  end  49:36  Lesson50  end  1:41:50